Pietrele pretioase reprezinta unul dintre felurile in care natura ne spune „uite ce frumoasa sunt!” De mii de ani, oamenii s-au infrumusetat cu bijuterii si pietre pretioase pentru a iesi in evidenta si a uimi audienta.
Fie ca au fost prelucrate in coliere, brose, pandantive sau bratari, pietrele rare si scumpe au fost mereu modalitatea prin care oamenii si-au exprimat averea. Iata care sunt cele mai rare pietre pretioase de pe pamant!
Jadeit: 3 milioane dolari caratul
Pana acum cativa ani, jadeitul a fost un mineral cu surse misterioase, insa acum se cunosc cateva mine in Guatemala si in California, cu jadeit alb si gri. Jadeitul mexican se gaseste doar in artefacte, toate cu surse necunoscute. Pretul record pentru o singura bijuterie cu jadeit a fost fixat in noiembrie 1997, pe un colier vandut cu 9.3 milioane de dolari.
Diamante rosii: 2-2.5 milioane dolari caratul
In lume s-au gasit doar cateva diamante rosii, si putini oameni au vazut si au taiat un diamant rosu. Culoarea lor este rosie-purpurie, gasindu-se intr-o mina de argila din Australia. Cele mai mari si mai fine dintre ele sunt scoase la licitatie odata la un an sau doi, si sunt vandute pe milioane de dolari.
Serendibit: 1.8-2 milioane dolari caratul
Aceasta piatra pretioasa ce provine din Sri Lanka are culoare cenusie si este compusa dintr-un complex neobisnuit de minerale, printre care: calciul, magneziul, aluminiul, siliciul, borul si oxigenul. Pana acum s-au descoperit doar trei specimene, de 0.35, 0.55 si 0.56 carate.
Granatul albastru: 1.5 milioane dolari caratul
Granatul este o piatra pretioasa care se gaseste sub diferite culori: rosu, portocaliu, verde, galben, albastru, mov, maro, negru, roz si incolor. Cea mai rara dintre aceste piese este granatul albastru, descoperit in 1990, in Bekily, Madagascar. S-au mai gasit piese si in SUA, Rusia si Turcia. El isi schimba culoarea de la albastru-vezuliu in lumina zilei in mov la lumina artificiala, ca rezultat al cantitatilor relativ mari de vanadiu pe care le contine. Bucata cea mai scumpa, de 4.2 carate, s-a vandut in 2003 cu 6.8 milioane dolari.
Painita: 50-60 000 dolari caratul
Pe vremuri se credea ca acest mineral este cel mai rar de pe pamant, dar chiar si astazi este considerat foarte rar. Painita a fost descoperita in 1950, in Myanmar, si a primit numele descoperitorului sau (Arthur Pain). Pana in 2005 nu s-au gasit decat 25 asemenea cristale.
Grandidieritul: 50 000 dolari caratul
Acesta este un mineral albastru-verzui, descoperit si el in Madagascar. Grandidieritul a fost numit dupa exploratorul si expertul in stiinte naturii Alfred Grandidier, care l-a descoperit.
Musgravitul: 35 000 dolari caratul
Aceasta piatra pretioasa este una dintre cele mai rare din lume. Musgravitul este compus in principal din beriliu, magneziu si aluminiu, si a fost numit dupa zona Musgrave din Australia, unde a fost descoperit. Piatra a fost descoperita mai tarziu si in Groenlanda si Madagascar, insa la o calitate mai redusa
Beril rosu smarald: 10 000 dolari caratul
Berilul rosu a fost gasit prima oara in muntii din Utah, iar apoi si in Mexic, in zone vulcanice, cu magma.
Opalul negru: 2 300 dolari caratul
Australia este tara opalului, fiind cea mai mare exportatoare a acestui mineral. Opalul negru reflecta un curcubeu de culori, fiind minunat de observat.
Jeremejevitul: 2 000 euro caratul
Aceasta este o piatra incolora, usor albastruie sau galbuie, tara de provenienta a celor mai calitative jeremejevite fiind Namibia. Chiar se gasesc in natura sub forma de obelisc, fiind confundate in trecut cu acvamarinul. Si aceasta piatra pretioasa a fost denumita dupa numele descoperitorului sau, un mineralog rus, Pavel Jeremejev, care a gasit-o in 1883.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu