marți, 6 aprilie 2010

Top 7: Idei romanesti in Cartea Recordurilor!

Cea mai mare hora!
"Unde-s multi puterea creste"...si-au spus peste 16.000 de olteni care au dat mana cu mana si au incins o hora mare, in Slatina, pe 24 ianuarie 2006.
Ideea i-a apartinut edilului orasului, Darius Valcov, care a organizat evenimentul pentru a sarbatori Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie 1859), asigurand astfel prezenta romanilor in Guiness Book.
Tot cu aceasta ocazie, romanii i-au intrecut pe vecinii nostri bulgari, care obtinusera acest record in urma cu un an, cand 11.951 de persoane au organizat o hora in Sofia.

Cea mai mare coliva!
Cea mai mare coliva din lume a fost facuta pe 1 decembrie 2008, la Brasov, pentru comemorarea tuturor sfintilor. Traditionalul preparat a fost impartit miilor de credinciosi care s-au rugat la Moastele Sfantului Andrei, Ocrotitorul Romaniei.
Pentru prepararea colivei a fost nevoie de 2.500 de litri de apa, 400 de kilograme de zahar, 1.500 de kilograme de grau, 500 de kilograme de stafide, 25 de kilograme de esenta de rom, 150 de kilograme de cacao, 220 de kilograme de bomboane si cateva sute de pliculete de zahar vanilinat.
Cu acest record, romanii figureaza in Guiness Book la categoria cea mai mare prajitura de comemorare.

Cei mai multi Mosi Craciun
Peste 3.939 de Mosi Craciun s-au strans in Piata Constitutiei, pe 21 decembrie 2008, la initiativa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Timp de 30 de minute, participantii le-au daruit trecatorilor cadouri, indeplinind astfel toate conditiile pentru doborarea recordului precedent, de 3.300 de mosi.
Cu ce s-au ales voluntarii? Au putut pastra costumul de Mos Craciun.
Prezent in Romania special pentru acest eveniment, reprezentantul Guinness a omologat recordul si i-a oferit edilului prima sa diploma in materie de recorduri.

Cea mai mare cantitate de gulas
In anul 2007, in Baia Mare a fost preparat un gulas de 7,3 tone, de catre realizatorii unei emisiuni culinare. Pentru pregatirea gulasului s-au folosit 700 de kilograme de carne de vita, 1.200 de kilograme de cartofi si alte cateva sute de kilograme de legume, mancarea fiind suficienta pentru aproximativ 21.000 de persoane.
A fost nevoie astfel de un vas cu o capacitate de aproximativ 8.000 de litri, 2,5 metri inaltime si 3 metri in diametru, iar pentru amestecarea ingredientelor, de linguri special confectionate, care semanau mai degraba cu niste vasle.
In urma evenimentului, bucatarii au primit complimente din partea reprezentantilor Guinness World Record, iar romanii au reusit o alta performanta in Cartea Recordurilor.

Cel mai greu tort din lume!
Si de aceasta data, initiativa i-a apartinut primarului Capitalei, care, pe 28 decembrie 2008, a comandat prepararea unui tort-record. Pentru efectuarea acestuia au fost necesare 100 de kilograme de frisca, 40 de kilograme de zahar si 1.000 de oua.
Pentru constatarea recordului, organizatorii au fost nevoiti sa aduca un cantar special, dupa care bucurestenii adunati in Piata Constitutiei au putut degusta "linistiti" prajitura cu fructe si frisca.
Delicatesa a cantarit 281 de kilograme, consemnand astfel un alt record in "palmaresul" edilului.

Cel mai lung lant de prezervative!
Pe 28 octombrie 2007, 1.683 de bucuresteni au format din 25.773 de prezervative un sir de peste trei kilometri lungime. Recordul a fost stabilit fara probleme, deoarece conditia Guinness World Records era ca lantul sa masoare doar trei kilometri.
De aceasta data, actiunea a avut un scop nobil, organizatorii dorind sa traga un semnal de alarma asupra riscurilor HIV/SIDA in randul tinerilor.
Voluntarilor li s-au alaturat si vedete, precum Razvan Fodor, Cornel Ilie (Vank), Loredana Groza, Brianna Caragea si altii.

Cel mai lung carnat afumat
Dupa cei mai multi Mosi Craciun si cel mai mare tort, "vanatorul" de recorduri Sorin Oprescu revine in top, dar si in Guiness Book, cu cel mai lung carnat afumat. Zis si facut: anul trecut, in preajma Sarbatorilor de iarna, edilul Capitalei a mobilizat mai multi bucatari sa prepare un mezel cat mai mare.
Desi pentru a intra in Cartea Recordurilor trebuia sa depaseasca 100 de metri, carnatul traditional a masurat 392 de metri.
Dupa constatare, recordul a ajuns insa pe gratar, fiind impartit sutelor de bucuresteni care s-au asezat la rand in Piata Constitutiei sa guste din cel mai nou record mondial al primarului.
Pentru compozitia preparatului a fost nevoie de peste 70 kg de carne, slanina, usturoi si condimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu