Ideea unui imn national a aparut în prima parte a veacului al XIX-lea cu ocazia festivitatilor oficiale la care participau domnitorii români. Prin 1862 a fost organizat un concurs public pentru imnul noului stat constituit prin unirea Valahiei cu Moldova.
Câstigatorul acestuia a fost compozitorul Eduard Hübsch cu piesa "Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnnitor". Aproape 20 de ani mai târziu, poetul Vasile Alecsandri scria "Imnul regal", care devenea imnul de stat al României, fiind intonat pentru prima data în 1884. Acordurile lui s-au auzit în România pâna în 1947.
În perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat. Amintim aici pe cel datorat poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu, "Te slavim Românie" (1953-1977) sau pe cel care i-a urmat pâna în 1989, "Trei culori cunosc pe lume", care era o varianta modificata a unui cântec patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.Versurile imnului national actual al României apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor.
Poemul "Un rasunet" al lui Andrei Muresanu, scris în vremea Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann si cântat pentru prima data pe 29 iunie 1848 la Râmnicul Vâlcea (la 18 zile dupa izbucnirea revolutiei).
Simbolistica lui nationala si rolul jucat în momentele cheie ale istoriei românesti (Razboiul de Independenta, Primul si al Doilea Razboi Mondial ori miscarea revolutionara din decembrie 1989) au facut ca optiunea noului regim democratic de la Bucuresti sa se îndrepte dupa 1989 catre creatia lui Andrei Muresanu si Anton Pann, ce va deveni imn national sub titlul "Desteapta-te române".
Desteapta-te, Romane
Asculta mai multe audio Muzica
- preluat de pe ScienceLine.ro (iunie 2007) -
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu